Dobry nóż czyli jaki?

Podstawa gotowania to nie tylko dobre i wytrzymałe garnki, ale także wysokiej jakości nóż. Trzeba wybrać go zwracając uwagę na kilka podstawowych kryteriów. Na jakie parametry spojrzeć, zanim zdecydujemy się na zakup danego produktu? Kluczowy element to oczywiście stal.

Patrzymy nie tylko na materiał, z którego zrobione jest ostrze, ale także na liczbę warstw. Im więcej warstw dobrego materiału tym dłużej będziemy mogli cieszyć się naszym ostrym nożem. Oczywiście to, z jakiej stali stworzony jest nóż ma wpływ na jego ostrość, a to bardzo ważne w kuchni, aby nożem bez problemów kroić wszelkie składniki i elementy.

Samą ostrość najlepiej jednak przetestować jeszcze przed zakupem, a można to zrobić w naprawdę prosty sposób. Wystarczy wziąć ze sobą do sklepu na przykład pomidora i sprawdzić jak sprawdza się nóż. Warto zacząć od delikatnego pchnięcia, a dopiero z czasem zwiększać siłę – to pokaże nam skuteczność danego noża.

Innym sposobem jest wypróbowania noża jako brzytwy – możemy przejechać nim delikatnie po skórze i zobaczyć, czy ściął włosy tak, jak zrobiłaby to brzytwa. Kupując nóż nie można nie zwrócić uwagi na rękojeść. Jednak ważna uwaga – kluczowy jest nie jej kolor, ale materiał z którego została wykonana.

Powinniśmy dobrać nóż tak, aby pasował do naszej ręki i żebyśmy mogli pewnie go trzymać, nie obawiając się wyślizgnięcia. Najczęściej polecane są noże japońskie, ale także te brytyjskie czy francuskie nie schodzą poniżej wysokiego poziomu. Trzeba się jednak liczyć z tym, że w tym wypadku za jakość trzeba zapłacić i to grubo powyżej stu złotych.