Podstawowe błędy popełniane przy wyborze noża

Każda osoba zaangażowana w codzienne gotowanie to potwierdzi – bardzo dobry nóż to podstawa pysznych dań. Be niego kończy się tragicznie, a przygotowywanie potraw z przyjemności zamienia się w katorgę.

Dlatego wybór noża to jeden z kluczowych elementów kompletowanie akcesoriów kuchennych. Niestety wiele osób podczas procesu wyboru popełnia podstawowe błędy – o jakich wpadkach mowa? Dla wielu osób kluczowym czynnikiem jest atrakcyjna, promocyjna cena.

Biorą tylko te noże, które są na wystawach w hipermarketach – niestety często są one kiepskiej jakości i zrobione są ze słabej stali. Dlatego też trzeba patrzeć na czynnik cenowy, ale nie można traktować go jako priorytetu, jeśli chce się kupić dobry nóż.

Jasne, na rynku są produkty warte po kilkanaście złotych, ale to nie znaczy, że gotowanie i krojenie będzie z nimi należeć do przyjemnych czynności. Kolejna kwestia to zbyt duża waga przywiązywana do koloru rękojeści.

To szczególnie dotyczy osób, które dużą rolę przykładają do designu i kolorystycznej jedności. Zapominają jednak przy tym, że rękojeść ważna jest tylko pod jednym kątem – ma być wygodne.

Co to znaczy? Ręka nie może nas boleć przy dłuższej pracy, nóż nie powinien wysuwać nam się z ręki i pozwalać się stabilnie trzymać. To wszystko – kolor jest kwestią trzeciorzędną.

Patrzmy na jakość, nie na cenę, a krojenie i wykorzystywanie noża w kuchni będzie o wiele łatwiejszy. Kto wie, może dobry nóż zmieni niedzielnego kucharza w aspiranta do profesjonalnego pichcenia?.