Rodzaje noży – jaki do czego dobrać?

szynkowary https://modo24.pl/regaly-do-biura

Czy wiecie, że kompletny zestaw noży może kosztować nawet kilkanaście tysięcy? Właśnie tyle kosztują dobrej jakości noże, jeśli chcemy wybrać osobny produkt dla każdego rodzaju cięcia i krojenia. Warto mieć na ten temat podstawową wiedzę, aby móc odróżnić chociaż podstawowe rodzaje ostrzy i wiedzieć, czego szukać w sklepie czy w katalogu internetowym.

Podstawowy nóż to oczywiście nóż do pieczywa. W końcu dla wielu z nas to właśnie chleb czy bułka jest nieodłącznym elementem śniadań i kolacji.

Nóż przeznaczony do tego celu mieć ostre ząbki, aby łatwo przebijał się przez skórkę chleba. Jednocześnie ząbki powinny być większe i rozstawione w różnych kierunkach – to pomoże nam z łatwością pokroić każdy chleb, bez względu na to, czy lubimy cieńsze czy grubsze kromki.

Osobny powinien być również nóż do ryb, jeśli te często goszczą na naszym stole. A warto, żeby tak było, bo mięso ryb to składnik wielu substancji odżywczych i witamin.

Szukając ostrza powinniśmy zwrócić uwagę, aby było wąskie i bardzo długie, nazywane także w żargonie po prostu „flexxible”. Pozwala to na łatwiejsze i wygodniejsze porcjowanie ryb, a jednocześnie zabezpiecza przed ich zbytnim poszarpaniem.

Specjalistycznym nożem, używanym w zasadzie tylko przez doświadczonych kucharzy, jest trybownik. Do czego służy? Jego rolą jest oddzielanie mięsa od kości, dlatego też musi on być długi, cienki i wąski.

http://www.meblehoreca.pl/meble/krzesla-aluminiowe

W tym wypadku to gwarant sukcesu. Jego zakup nie jest jednak obowiązkowy dla niedzielnego kucharza.